وکالت در طلاق

نحوه گرفتن وکالت در طلاق

نحوه گرفتن وکالت در طلاق

نحوه گرفتن وکالت در طلاق، شاید شما نیز تا کنون درمورد اعطای وکالت در طلاق چیزهای بسیار زیادی شنیده باشید. یکی از پر کاربردترین موضوعاتی که در حقوق کشور ما، بسیاری از افراد با آن سروکار دارند، موضوع وکالتنامه طلاق است.
برخی از افراد در جامعه ی ما به اشتباه اینگونه تصور می کنند که با دادن حق طلاق به زن، دیگر این حق از مرد ساقط میشود که برای طلاق بتواند به محاکم قضایی مراجعه کند. اما حقیقت آن است که این تصور کاملا اشتباه است و فاقد اعتبار قانونی است.

عملیات حقوقی و نحوه گرفتن وکالت در طلاق از جانب مرد به زن، یعنی اینکه زن نیز مانند مرد می تواند برای جدایی و طلاق اقدام کند اما این موضوع به معنای آن نیست که مرد دیگر این حق را ندارد که برای جدایی و طلاق اقدام نماید.

در ماده 119 قانون مدنی صراحتا به این موضوع اشاره شده است که طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند مثل اینکه شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که‌ زندگانی آن ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه‌ سازد.

به عنوان یک قاعده ی کلی می توان گفت که گرفتن وکالت در طلاق از مرد به دو روش امکان پذیر است :

  1. به صورت شرط ضمن عقد نکاح و درج شدن آن در سند ازدواج .
  2. به صورت مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی و اخذ وکالت در طلاق از زوج.

در رابطه با موضوع وکالت در طلاق جالب است بدانید که از آنجایی که عقد ازدواج (عقد نکاح ) در اصطلاح حقوقی، جزء قرارداد های لازم به حساب می آید، هنگامی که وکالت در طلاق جز شروط ضمن عقد باشد، مرد به عنوان موکل دیگر نمی تواند زن را که برای عمل طلاق به عنوان وکیل خود برگزیده است، از این مقام منع کند.

نحوه گرفتن وکالت در طلاق

نکات مهم برای تنظیم متن وکالتنامه طلاق

  1. در برخی از اسناد اعطای وکالت در طلاق، شروطی برای زن گذاشته می شود که باعث میشود حق وکالت او مشروط باشد و همین موضوع نیز باعث می شود تا برای اجرای حکم طلاق، مشکلات بسیار زیادی بوجود آید.
  2. بهتر است در هنگام اعطای وکالت در طلاق، در سند مذکور حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی ساقط شود و در وکالت در طلاق قید شود، در غیر این صورت طرفین باید صبر کنند تا گواهی عدم سازش صادر شود و سپس حدود 44 روز صبر کنند تا گواهی قطعیت از دادگاه صادر شود و بتوانند به راحتی از یکدیگر جدا شوند.
  3. البته به این نکته نیز باید توجه داشت که با اسقاط قانونی این حق دیگر امکان ارائه ی درخواست تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی نیز وجود ندارد.
  4. نا گفته نماند که برای اعطای وکالت در طلاق باید زن حتما به این موضوع دقت داشته باشد که در سند قانونی ذکر شود که در صورت عدم حضور زوج جهت اجرا صیغه طلاق، زوجه یا وکیل زوج، این اختیار قانونی را داشته باشند که به جای او ، اوراق مربوطه و سند طلاق را امضا نمایند.
  5. در صورتی که زن حق وکالت در طلاق را از شوهرش بگیرد و بخواهد با حق طلاقی که دارد نسبت به طلاق خود اقدام نماید نمی تواند بدون داشتن وکیل طلاق توافقی بگیرد. بنابراین زن با وکالتنامه ای که دارد باید یک نفر وکیل دادگستری را برای شوهر انتخاب کند تا بتواند نسبت به طلاق اقدام نماید.
  6. دوستان عزیز توجه داشته باشید که تنظیم وکالت در طلاق بسیار حائز اهمیت می باشد و متاسفانه به کرار شاهد این بوده ایم که وکالتنامه های تنظیمی توسط بعضی دفاتر بسیار ناقص می باشد از این رو چنانچه قصد گرفتن حق طلاق از شوهرتان دارید حتما با وکیل خانواده مشورت بگیرید.
  7. مدت زمان طلاق توافقی با داشتن وکالت در طلاق زوجه در دفتر ما 20 روز می باشد. ولی اگر وکالتنامه ناقص باشد و در حدود اختیارات وکالت تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی ساقط نشده باشد در این صورت ۴۴ روز پس از ابلاغ رای امکان ثبت طلاق وجود دارد.
  8. در صورتی که بخواهید با وکالتنامه طلاق اقدام برای طلاق توافقی نمائید باید با مدارک خود مانند سند ازدواج یا رونوشت آن ، شناسنامه زوجه کپی ، کارت ملی خود و اصل وکالتنامه محضری طلاق در دفتر حضور پیدا کنید.

آیا در صورت داشتن وکالت در طلاق نیاز به وکیل داریم ؟

زوجه با در دست داشتن وکالت در طلاق نمیتواند از طریق دادگاه  به تنهایی اقدام به طلاق نماید بلکه باید به استناد وکالتنامه طلاق به وکیل دادگستری مراجعه نموده و بر حسب حدود اختیارات برای زوج وکیل انتخاب نماید. در واقع زوجه وکالت دارد که برای زوج وکیل دادگستری انتخاب کند ولی زوجه می تواند خود اصالتا اقدام نموده و داشتن وکیل برای زوجه اختیاری است.

بنابراین در صورتی که زوجه بخواهد اصالتا اقدام نماید می بایست در تمام مراحل طلاق در کنار وکیل حضور داشته باشد ولی در صورتی که زوجه نخواهد در دادگاه حضور پیدا کند میتواند از ابتدا انجام کار را به دو وکیل بسپارد در این صورت دیگر نیازی به حضور خانم و آقا در هیچ یک از مراحل رسیدگی نبست.

 اعتبار وکالت در طلاق پس از رجوع زوجه

به موجب رای هیات عمومی دیوان عالی کشور در تاریخ  11/8/1395 استفاده زوجه از وکالتنامه پس از رجوع بلامانع و صحیح می باشد. چنانچه زوجه پس از صدور رای قطعی گواهی عدم سازش رای را ظرف سه ماه از تاریخ قطعیت در دفتر خانه طلاق به ثبت نرساند و یا در دوران عده به مهریه خود رجوع کرده و زوج پس از اطلاع  با توحع به اینکه طلاق بعد از رجوع زن رجعی می شود او هم رجوع نماید و یا زن و شوهر در زمان عده با توافق با همدیگر آشتی نمایند ، وکالت در طلاق باطل نشده و امکان استفاده مجدد آن وجود دارد.

نحوه گرفتن وکالت در طلاق

تفاوت حق طلاق با وکالت در طلاق

در قانون حق طلاق فقط برای مرد است و در واقع مرد این حق را به صورت وکالت در طلاق به زن تفویض می کند . بنابراین اگر سردفتر به اشتباه یا به عمد در شرط ضمن عقد ، حق طلاق را درج نماید  این شرط اثر قانونی ندارد زیرا حق طلاق مرد قابل واگذاری نیست و زوج میتواند در این خصوص به زوجه وکالت دهد.

نمونه متن وکالت در طلاق

اقدام در مطلقه نمودن موکل از قید زوجیت همسرش بهر قسم از طلاق اعم از باِین ، خلع یا مبارات و رجعی با هر شرط و قرار و بهر طریق اعم از پرداخت مهریه اجرتت المثل و قبول بذل اجرت المثل و صداق و و سپردن هر نوع تعهدی در این رابطه و یا قبول بذل نفقه و بذل عین مهریه یا معادل ان یا کمتر یا بیشتر از مهریه و با هر شرط ضمن عقد و بطور کلی بهر نحویکه وکیل صلاح ومقتضی بداند و طلاق توافقی و مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادگاهای خانواده و یا شورای حل اختلاف و دیگر مراجع صالحه انتخاب و انعقاد قرارداد وکالت با هریک ار وکلای دادگستری در رابطه با تقدیم دادخواست و دفاع و انجام مورد وکالت با داشتن کلیه اختیارات  مندرج در ماده 35و36 قانون آیین دادرسی مدنی تعقیب کلیه مراحل  دادرسی و دفاع و انجام مورد وکالت تا حصول نتیجه مطلوب و اخذ احکام  (صدور گواهی عدم سارش ) و تعیین تکلیف حضانت ، ملاقات و نفقه فرزند ان مشترک و همچنین تعیین تکلیف در خصوص حهیزیه و نفقه و اجرت المثل و معرفی و انتخاب داور و مراجعه به واحد مشاوره و شرکت در جلسات مشاوره با حق توکیل به غیر ، تجدید نظر خواهی و فرجامخواهی و و حق اسقاط تجدید نظر خواهی و فرجامخواهی ، استرداد دعوی و یا دادخواست ، حضور در هر یک از دفاتر رسمی ثبت طلاق و اجراء صیغه طلاق و امضاء کلیه دفاتر و اسناد مربوطه و همچنین انجام سایر تشریفات لازم قانونی با اختیارات کامل به نحوی در هیچ مورد احتیاجی به حضور شخص موکل نباشد.

مزایای وکالت در طلاق برای زوجه

از مهمترین مزیت های  اعطا وکالت طلاق به زوجه کوتاه شدن پرسه طلاق است  زیرا  زوجه با داشتن وکالت در طلاق در کمترین زمان ممکن خود را از درگیر کردن پروسه طولانی دادگاه رها سازد و هر زمان که  اراده نماید بدون نیاز به  حضور زوج خود را مطلقه  و قید زوجیت رها نماید.

زیرا پروسه طولانی دادگاه قطعا موجب فرسایش روحی و روانی زوجه میگردد.

معایب اعطاء وکالت در طلاق به زوجه

از معایب اعطا وکالت به زوجه این است که اگر زوج در هنگام دادن وکالت به زوجه در مورد حقوق مالی زوجه تعیین تکلیف ننماید این احتمال وجود دارد که زوجه با  داشتن این حق با حفظ حقوق مالی خود را متعلقه نماید. بنابراین اکیدا توصیه میشود . اعطا وکالت در طلاق موکول به ابراء کل مهریه ویا بخشی از آن به همراه سایر حقوق مالی از جمله اجرت المثل و نفقه باشد.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 8 =

اسکرول به بالا