استرداد جهیزیه

استرداد جهیزیه

استرداد جهیزیه

استرداد جهیزیه، آیا تاکنون راجع به دادخواست استرداد جهیزیه چیزی شنیده اید؟ بر اساس عرف جامعه ایران همه بانوان اصولاً در اوایل زندگی مشترک خود تعدادی از اموال منقول را به عنوان هدیه برای آغاز زندگی از جانب خانواده خود به منزل هم سر می‌برد که به آن جهیزیه می گویند.

اما در بسیاری از موارد دیده شده است که وقوع اختلاف و تصمیم بر جدایی زوجین باعث می شود که زن نیز تصمیم بگیرد تا با استفاده از دادخواست استرداد جهیزیه تمام اموال خود را از زندگی مشترک پس بگیرد. در ادامه مطلب نحوه تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه آشنا خواهیم شد.

به گفته وکیل خانواده جهیزیه متعلق به زوجه است و شوهر فقط حق استفاده و انتفاع از ان را دارد و به معنی انصراف مالکیت زن نمی باشد و زن هر زمان که اراده کند می تواند نسبت به استرداد آن اقدام نماید. در بعضی از نقاط کشور ما رسم می باشد که زوج اقلامی را به عنوان کمک جهیزیه خریداری می کند و در لیست جهیزیه به عنوان جهیزیه آورده می شود در صورتی که بین زوجین در خصوص مالکیت آنها اختلاف داشته باشند اصل بر این است که متعلق به زوجه است مگر اینکه زوج ادله ای مبنی بر خرید و مالکیت آنها ارائه نماید.

استرداد جهیزیه با سیاهه

استرداد جهاز به سه شیوه امکان پذیر است که یکی از آنها موافقت زن و شوهر برای پس گرفتن جهیزیه می باشد. در این روش بدون آنکه زوجین با مشکلی روبه‌ رو شوند با هم توافق می کنند که زن وسایل خود را جدا کند ، ولی باید توجه داشت که پس گرفتن جهیزیه با داشتن سیاه در صورتی که زوجین به توافق نرسند بسیار کارآمد است.

در این حالت قرار است تا دعوای استرداد جهیزیه در مراجع قانونی بیان شود توجه داشته باشید که برای باز پس گیری جهیزیه در صورتی که زن و شوهر با اختلاف مواجه شوند و خواستار آغاز دعوای حقوقی باشند تقدیم دادخواست استرداد به دادگاه خانواده و یا شورای حل اختلاف ضروری می باشد.

مراحل قانونی استرداد جهیزیه

  • برای مراجعه به مراجع قانونی و تنظیم دادخواست استرداد جهاز، لازم است تا سند ازدواج یا کپی برابر با اصل آن ، شناسنامه و کارت ملی خود را به همراه داشته باشید.
  • لیست سیاهه یا جهیزیه را فراموش نکنید. لیست جهیزیه یا سیاهه آن است که در صورتی که به امضای زوج و تعدادی از بستگان او رسیده باشد، می تواند به عنوان یک سند عادی در این دعوا مورد استناد قرار گیرد .
  • شاید اکنون برای برخی از افراد این سوال پیش اید که اگر سیاهه را نداشتیم چه کنیم؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که در صورتی که این سیاهه موجود نباشد بایستی به دلایل دیگری استناد نمود که از جمله آنها شهادت شهود یا اقرار مرد در این رابطه است . گفتنی است که پذیرش شهادت شهود در این رابطه کاملا به تشخیص قاضی بستگی دارد و وی می توان این شهادت را پذیرفته یا رد کند.
  • در نهایت نوبت آن است که شرحی از دادخواست خود را بنویسید و ذیل آن را امضا یا اثر انگشت زده و در دو نسخه را به دادگاه تقدیم کنید. نکته : توجه داشته باشید که تمام مدارک مذکور را باید به عنوان پیوست های دادخواست به آن ضمیمه نمود و به دادگاه تحویل داد.
  • یکی دیگر از راه هایی که برای پس گرفتن جهیزیه از روش قانونی بسیار موثر است آن است که زن قبل از ارائه دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه و پیگیری موضوع به شیوه قانونی، زن می تواند اظهارنامه ای را نیز به این منظور تنظیم کرده و برای شوهر بفرستد در صورتی که مرد به اظهارنامه پاسخی نداد یا جهیزیه را مسترد نکرد، اظهارنامه  را می توان جزء مدارک محسوب کرده و ضمیمه دادخواست نمود.

مرجع صالح برای رسیدگی استرداد جهیزیه

دادخواست استرداد جهیزیه در صلاحیت دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف می باشد و و ملاک صلاحیت ارزش و بهای جهیزیه می باشد. بدین صورت که اگر بهای جهیزیه تا بیست میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی می باشد و اگر بهای جهیزیه بالای بیست میلیون تومان باشد دادگاه خانواده صالح به رسیدگی می باشد می باشد.

در صورتی که زوجه احتمال دهد که ممکن است زوج نسبت به تضییع و تلف جهیزیه اقدام نماید می تواند تقاضای قرار تامین خواسته از دادگاه بنماید. یعنی زوجه می تواند از همان ابتدا ضمن اصل خواسته تقاضای قرار تامین خواسته نماید و با این اقدام از نقل و انتقال جهیزیه و یا تضییع و تفریط آن جلوگیری نماید.

در نهایت توصیه میشود که بجای درگیری با افراد مختلف در رابطه با موضوع پس گرفتن جهیزیه ، سعی کنید تا این موضوع را به راحتی از طریق روش های قانونی پیگیری نمایید و با ارائه ی درخواست استرداد جهیزیه به کمک یک وکیل خانواده در مدت زمان کوتاهی به راحتی جهیزیه خود را پس بگیرید.

مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه

  1. سیاهه جهیزیه که به امضای زوج رسیده است.
  2.  فاکتورهای خرید وسایل
  3. سایر ادله اثبات دعوی ، از قبیل شهادت شهود و یا حتی اقرار خود مرد

هزینه دادرسی استرداد جهیزیه چقدر است ؟

هزینه دادرسی دادخواست استرداد جهیزیه مطابق تعرفه خدمات قضایی تا مبلغ 20 میلیون تومان معادل دو و نیم درصد ارزش خواسته و جهیزیه بیش از 20 میلیون تومان معادل سه و نیم درصد ارزش خواسته است .

نمونه دادخواست استرداد جهیزیه با تامین خواسته

 ریاست محترم مجتمع قضایی ……  شهر تهران

باسلام و احترام

اینجانب به موجب کپی مصدق عقدنامه شماره … مورخ … دفترخانه شماره … شهرستان … با خوانده عقد ازدواج دائم منعقد کرده ام. نظر به اینکه  جهیزیه اینجانب در ید خوانده قرار دارد و در ابتدای ازدواج لیست سیاهه جهیزیه تهیه کردیم که  خوانده نیز ذیل سیاهه را امضاء نموده  است ولیکن خوانده از استرداد جهیزیه خودداری می کنند. لذا در ابتدا برای جلوگیری از تضییع خواسته با استناد به مواد ۱۰۸ الی ۱۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی صدور قرار تامین عین خواسته را تقاضا دارم.

همچنین با استناد به مدارک ضمیمه شده و مواد ۶۱۹ و ۶۲۰ قانون مدنی و ماده ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی صدور حکم به محکومیت خوانده به استرداد جهیزیه و قرار تامین خواسته به انضمام کلیه خسارات قانونی و هزینه های دادرسی را استدعا دارم.

سوالات متداول

  1.  آیا زن می تواند قبل از طلاق نسبت به استرداد جهاز اقدام کند؟ پاسخ بله شما هر زمان ( قبل از طلاق ، بعد از طلاق ) می توانید نسبت به استرداد جهیزیه اقدام نمائید.
  2.  اگر خانمی بخواهد نسبت به پس گرفتن جهیزیه اقدام نماید ولی سیاهه نداشته باشد راهکار قانونی آن چیست؟ پاسخ در صورتی که زوجه هنگام ازدواج نسبت به تنظیم لیست سیاهه اقدام نکرده باشد باید با ارائه فاکتور خرید و تنظیم استشهادیه شهود مالکیت خود را اثبات نماید.
  3.  اگر زوج در طول زندگی مشترک یا بعد از طلاق جهیزیه زن را از منزل مشترک خارج کند و یا بفروشد تکلیف چیست؟ پاسخ در اصل زوج حق خروج جهیزیه زن را از منزل مشترک ندارد، مگر با رضایت او. بنابراین اگر مرد نسبت به خارج کردن جهیزیه اقدام نماید زن می تواند دادخواست استرداد جهیزیه اقدام نماید و اگر زوج نسبت به تلف و یا خراب کردن جهیزیه اقدام نماید، مرد از لحاظ حقوقی ضامن جبران خسارت به زن می باشد.
  4. اگر زنی نسبت به استرداد جهیزیه اقدام و متعاقب آن منزل مشترک را ترک نماید تکلیف مرد چیست؟ پاسخ همانطور که مستحضر هستید زن الزامی به آوردن جهیزیه به زندگی مشترک ندارد، بنابراین هر زمان می تواند نسبت به استرداد آن اقدام نماید. شما باید بدوا نسبت وسایل زندگی مشترک اقدام نمائید و متعاقب آن نسبت به طرح دعوای الزام به تمکین اقدام نمائید.
  5.  وضعیت اموال جایگزین جهیزیه در دعوای استرداد جهیزیه چیست؟ پاسخ اگر زوج با دارایی و اموال خود اقدام به جایگزینی برخی از اجناس جهیزیه کند، اموال جایگزین شده متعلق به زوج بوده؛ بنابراین زوجه نسبت به اموال تلف و جایگزین شده مستحق نیست. زوج با دارایی و اموال خود اقدام به جایگزینی برخی از اجناس جهیزیه کند، اموال جایگزین شده متعلق به زوج بوده؛ بنابراین زوجه نسبت به اموال تلف و جایگزین شده مستحق نیست.گر زوج با دارایی و اموال خود اقدام به جایگزینی برخی از اجناس جهیزیه کند، اموال جایگزین شده متعلق به زو بوده؛ بنابراین زوجه نسبت به اموال تلف و جایگزین شده مستحق نیست.اسسترداد جهیزی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + نه =

اسکرول به بالا