افزایش مهریه

افزایش مهریه

افزایش مهریه

افزایش مهریه یکی از موضوعات پرکاربرد در دعاوی خانواده می باشد در این نوشته به بررسی موضوع راههای افزایش مهریه و اینکه آیا افزایش مهریه بعد از عقد امکانپذیر است یا خیر می پردازیم. مهریه مالی است که ضمن عقد ازدواج باید مرد به زن پرداخت کند و یا تعهد پرداخت آن را طبق قانون می نماید.

زوجین در ابتدای ازدواج ، با توجه به وسع مالی و میزان درآمد مرد به طور توافقی نوع مهریه و شرایط پرداخت آن را تعیین می نمایند. پرداخت مهریه به دو صورت می باشد : مهریه عندالمطالبه، مهریه عند الاستطاعه.

مهریه عندالمطالبه به مهریه ای گفته می شود که هر زمانی زوجه (زن) بخواهد می تواند مهریه اش را از زوج مطالبه کند و زوج هم قانونا موظف به پرداخت آن می باشد.

مهریه عندالاستطاعه به مهریه ای گفته می شود که زوجه زمانی می تواند مهریه اش را مطالبه کند که مرد استطاعت و توانایی مالی پرداخت مهریه زوجه را داشته باشد.

گاها قبل از ازدواج ممکن است مسائلی مانند حالات عاطفی و روحی، وابستگی و هیجانات که موجب شود که زوجین مبلغ مهریه را به درستی انتخاب نکنند. حال ممکن است میزان مهریه بیش تر از توانایی مرد باشد یا ممکن است بعضا مهریه زوجه بسیار کم بوده و از حق متعارف زوجه پایین تر باشد.

این مورد همیشه موجب بوجود آمدن سوال برای زوجین و مردم است که آیا بعد از عقد ازدواج می توان میزان مهریه تعیین شده را تغییر داد یا خیر. به همین منظور در این مقاله به موضوع افزایش میزان مهریه بعد از ازدواج و موازین قانونی آن پرداخته ایم.

افزایش مهریه

افزایش مهریه بعد از ازدواج

زوجین در سیر ازدواج به این موضوع چنین دیدگاهی دارند که مهریه یک تعهد مالی می باشد که با ازدواج ایجاد می گردد به همین دلیل است که افراد بر این باورند که چون تعهد مالی مهریه از آثار عقد می باشد زوجین بعد از ازدواجشان هم می توانند برای افزایش مهریه اقدام نمایند و با مراجعه به دفترخانه ازدواج درصدد بالا بردن مهریه برآیند که از دید قانون و مقررات وضع شده چنین تفکری اشتباه بوده و بار قانونی ندارد.

قانون چنین بیان می کند که تا قبل از سال 88 افزایش مهریه زوجه هیچ منعی نداشته است و با سیر قانونی خود امکان افزایش مهریه بعد عقد ازدواج امکان پذیر بوده است. تا زمانی که قانون در این راستا با مشکلاتی مواجه می شود از قبیل اینکه شکایتی توسط فردی به دیوان عدالت اداری مبنی بر درخواست ابطال بخشنامه ثبتی می شود که این بخشنامه را رد نموده  و متذکر شده است که این قانون با شان و شرع خانواده یکی نبوده و موجب نقض حقوق خانواده می شود.

راههای افزایش مهریه

زوجینی که درخواست افزایش مهریه را دارند باید از طریق دیگر تعهدات مالی اقدام نمایند مانند: صدورچک، سفته، صلح اموال یا فروختن مال که قانون آن ها را مورد تایید می داند. بنابراین زوجین منعی برای افزایش مهریه ندارند  اما مال جدیدی که به مهریه اضافه می شود در بعد و ماهیت مهریه نمی گنجد و مهریه همان مهریه مشخص شده در زمان عقد می باشد.

پس به طور کلی و قانونا  امکان افزودن مهریه وجود ندارد. لذا مهریه تعیین شده و درست همان مهریه قبل از عقد نکاح بوده و غیر قابل تغییر است. اما در خصوص افزودن میزان مهریه گفته شد که در صورت تمایل زوجین به این امر طرفین می توانند در قالب اسنادی از جمله اسناد  تعهدآور مالی یا عقود حقوقی مهریه را به طور توافقی میان خود افزایش بدهند.

افزایش مهریه

رای دیوان عدالت اداری در خصوص افزایش مهریه

رأی شماره 488 – 15/6/1388 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

به شرح نظریه شماره 35079/30/88 مورخ 12/5/1388 فقهای محترم شورای نگهبان « مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد واقع شده است و ازدیاد مهر بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد.».

بنابراین جزء (ب) از قسمت 151 بخشنامه‎ های ثبتی که نتیجتاً مبین امکان افزایش مهـریه به شرط تنظیم سند رسـمی است، مستنداً به قسمت دوم اصل 170 قانون اساسی جمهـوری اسلامی ایران و ماده 41 قانون دیوان عدالت اداری مصوب 1385 ابطال می‎شود.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل دادگستری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × دو =

اسکرول به بالا