بخشیدن مهریه

شرایط و روش های بخشیدن مهریه

شرایط و روش های بخشیدن مهریه

بخشیدن مهریه، مطابق ماده 1082 قانون مدنی زن به محض وقوع عقد نکاح مالک مهریه  می باشد و می تواند هرنوع تصرفی که بخواهد در آن انجام بدهد. زیرا مهریه حق شرعی و قانونی یک زن است. زن می تواند با رضایت و صلاح دید خود مهریه خود را ببخشد. صرف نظر از اینکه بخشش امری پسندیده است ولی ممکن است بخشیدن مهریه زنان را با چالش هایی مواجه کند.

در ادامه این مقاله به بررسی شرایط و مراحل روش های بخشیدن مهریه ، فرق میان ابراء مهریه یا هبه مهریه و اقرارنامه وصول مهریه، بخشش مهریه در طلاق توافقی می پردازیم با ما همراه باشید.

1- بخشیدن مهریه با ابراء :

ابراء یعنی صرفنظر کردن طلبکار از طلبش. مطابق ماده ۲۸۹ قانون مدنی ابراء عبارت از این است که داین از حق خود به اختیار صرف نظر نماید. ابراء مهریه یعنی زن، ذمه مرد را از پرداخت مهریه بری می کند  و زن به هیچ وجه حق رجوع به آن را ندارد. به عنوان مثال می گوید تو نسبت به پرداخت مهریه بری الذمه هستی. ابراء مهریه فقط با اراده زن انجام می شود و نیازی به رضایت مرد برای پذیرش آن نیست. بنابراین ، زن در ابراء مهریه هیچ راه برگشتی برای رجوع به مهریه خود را ندارد.

نمونه اقرار نامه ابراء مهریه

سرکار خانم ………………….. فرزند ……………………. به شماره شناسنامه ………………… و کد ملی …………………………… و به آدرس سکونت ……………………………………..   زوجه سند نکاحیه شماره ………………….  به موجب  این  سند اقرار نمودند تمامی  مهریه  مندرج  در سند نکاحیه  فوق  الذکر را به همسر خود جناب آقای  …………….. فرزند ………. به شماره شناسنامه …………… و کد ملی ……………………….  ابرا نموده و ذمه  زوج  درخصوص  پرداخت  مهریه  به  زوجه  بری  گردیده و زوجه در این خصوص حق هیچگونه مطالبه ای را نخواهد داشت. ضمنا” زوجه حق  هرگونه ادعا و اعتراض احتمالی را از خود سلب و ساقط نمود.

بخشیدن مهریه

2- بخشیدن مهریه با هبه :

هبه مهریه به دو دسته تقسیم می شود :

  • هبه معوض : هبه معوض در صورتی که زن در ازای گرفتن مال یا حقی مهریه را ببخشد هبه معوض است.  اگر زن در ازای گرفتن یک آپارتمان مهریه خود را هبه کند و مرد آن را پرداخت نکند زن می‌تواند به مهریه رجوع کند ولی اگر زنی حقی یا پولی را دریافت کند این مهریه معوض و غیر قابل رجوع است.
  • هبه غیر معوض : هبه غیر معوض یعنی اینکه زن بدون دریافت حقی یا پولی مهریه خود را هبه ‌کند  در این صورت می‌تواند با مراجعه به دادگاه به مهریه خود رجوع کند.

نمونه اقرارنامه بذل مهریه

سرکار خانم ………………………….. فرزند ……………………. به شماره شناسنامه ………………… و کد ملی …………………………… و به آدرس سکونت ………………………………  زوجه سند نکاحیه شماره ………………….  به موجب  این  سند اقرار نمودند  تمامی  مهریه  مندرج  در سند نکاحیه و نیز کلیه  حقوق  مالی  منجمله  نفقات  گذشته  و اجرت  المثل  ایام زناشوئی  را به زوج جناب آقای  …………….. فرزند ……………………. به شماره شناسنامه …………… و کد ملی ………………………. بذل  نمود و زوج  قبول  بذل  نمود. بنابراین  هیچگونه  حق  و ادعائی  نسبت  به  موارد یاد شده  برای  زوجه  باقی نخواهد ماند و زوجه  حق  هر گونه  اعتراض  و ادعائی  را در این  خصوص در آینده  از خود سلب  و ساقط نمود.

3- بخشیدن مهریه با اقرار نامه وصول مهریه :

در این روش زن اقرار می کند که مهریه خود را تماماً دریافت کرده است و دیگر صحبت از بخشش یا هبه و یا ابراء مهریه نیست. در اقرار نامه وصول مهریه زوجین به دفترخانه مراجعه و ، سند اقرارنامه وصول مهریه را امضا می کنند.

درصورت اقرار زوجه به وصول مهریه، مهریه پرداخت شده، محسوب می گردد و ادعایی بر نگرفتن مهریه پذیرفته نمی شود مگر اینکه زن ثابت کند اقرارش فاسد و یا مبنی بر اشتباه و غلط بوده است.

نمونه اقرارنامه وصول مهریه

اینجانب ……….. فرزند ….. دارنده شماره شناسنامه ………………. صادره از …………. متولد ……………. به شماره ملی ………….. ساکن………………………با طیب خاطر و رضای کامل اقرار و اعتراف می نمایم مبنی بر اینکه تمامی مهریه  خود را که عبارت است از………………………. موضوع قباله نکاحیه ثبت شده تحت شماره …………………. دفتر ازدواج شماره …………….. بوده است از شوهرم آقای …………. فرزند ……. دارنده شناسنامه شماره ……… صادره از ……….. متولد ……… به شماره ملی …………….. ساکن ………………. را اخذ و دریافت و وصول نموده ام و از این پس نسبت به مهریه موصوف هیچ گونه ادعا و اعتراضی ندارم .

بیشتر بخوانید : رجوع پس از بخشش مهریه چگونه است؟

بخشیدن مهریه1

بخشیدن مهریه در طلاق توافقی

مهریه یکی از حقوق قانونی و شرعی است که به زن به محض وقوع عقد نکاح مالک آن می شود و هر وقت که اراده کند می تواند آنرا مطالبه کند. در بحث طلاق توافقی چنانچه زوجین  تصمیم به بخشش مهریه بگیرند میتوانند از دو طریق اقدام کنند.

زوجین می توانند با مدارک شناسایی و عقد نامه به دفاتر اسناد رسمی مراجعه و بذل مهریه را به صورت قانونی ثبت و امضا کنند و زن در ازای بخشش مهریه حق طلاق را دریافت کند یا اینکه با  ثبت دادخواست طلاق توافقی و مراجعه به دادگاه زن مهریه خود را ببخشد و طلاق بگیرد.

بخشش مهریه در ازای حق طلاق

در قانون ایران و مقررات قانون مدنی حق طلاق در اختیارات مرد می باشد و زن در صورت اثبات عسر و حرج و تحقق شروط ضمن عقد نکاح می تواند تقاضای طلاق کند.

یکی از شروط مهم ضمن عقد نکاح، وکالت زن برای طلاق است. در صورتی که زن بخواهد مهریه اش را به شوهرش ببخشد و وکالت در طلاق بگیرد  باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه و با بخشیدن مهریه وکالت در طلاق بگیرد پیشنهاد می شود قبل از بخشیدن مهریه با یک وکیل طلاق توافقی مشاوره نمائید.

در صورتی که زوجه وکالت در طلاق از همسرش بگیرد باید به یک نفر وکیل دادگستری وکالت دهد تا به جای زوج در دادگاه حاضر شود و به جای زوج وکالتا اسناد و مدارک طلاق را امضا نماید.

بخشیدن مهریه بدون اجازه پدر

مطابق مقررات قانون مدنی زن به محض وقوع عقد مالک مهریه می باشد و می‌تواند هر نوع تصرفی که در آن بخواهد بکند. مطابق مقررات قانونی زن برای بخشیدن مهریه نیازی به اجازه پدر ندارد.

لزوم اجازه پدر صرفا یک عرف در میان برخی از سردفتران اسناد رسمی می باشد و معمولا دفترخانه ها برای پیشگیری از مشکلات بعدی این کار را با اذن پدر انجام می دهند اما اگر دفترخانه ای بدون اذن پدر این کار را انجام بدهد، تخلفی صورت نگرفته است.

محکمترین سند برای بخشش مهریه چیست؟

محکمترین سند برای بخشش مهریه  ابراء مهریه است در صورتی که زوجه مهریه خود را ابراء کند دیگر امکان رجوع به این حق و درخواست مطالبه مهریه وجود ندارد زیرا با ابراء مهریه ذمه مرد از پرداخت مهریه بری میشود و ابراء، مطابق قانون مدنی، از عوامل سقوط تعهد بوده و با ابراء زوجه و سقوط تعهد مهریه زوج، موضوعی، برای مطالبه مجدد، از سوی زوجه باقی نمی ماند.

بخشیدن مهریه

سوالات متدوال در خصوص بخشش مهریه

برای بخشیدن مهریه به کجا باید مراجعه کرد؟

برای ثبت بخشش مهریه زوجین باید با به همراه داشتن عقدنامه و کارت ملی خود به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنند.

آیا بخشش مهریه با سند عادی امکانپذیر است؟

بخشیدن مهریه علاوه بر موارد ذکر شده با سند عادی نیز امکانپذیراست و قانونگذارهیچ شرطی برای بخشیدن به صورت سند رسمی مقرر نکرده است. بنابراین بخشیدن مهریه با سند عادی امکانپذیر است ولیکن بهتر است در هنگام تنظیم آن دو نفر شاهد ذیل سند را امضا تا در آینده مشکلاتی از قبیل انکار و تردید سند عادی برایتان پیش نیاید.

 آیا زن بعد از بخشش مهریه میتواند مجددا مهریه را طلب کند؟

رجوع به مهریه بخشیده شده بستگی به نوع بخشش مهریه دارد. در برخی حالات مثل هبه مهریه یا بذل آن تحت شرایطی امکان مطالبه مهریه وجود خواهد داشت که در بالا به صورت مفصل توضیح دادیم.

مدارک لازم برای بخشیدن مهریه چیست؟

  • کارت ملی
  • شناسنامه
  • سند ازدواج

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × پنج =

اسکرول به بالا